نحوه نوشتن قرارداد تهاتر و تنظیم آن
تهاتر از نظر حقوقی به معنای اجرای همان تعهدات بین دو طرف است. طبق این مورد، قراردادهای تهاتر دارای نکات و شرایطی است که برخی از آنها عبارتند از:
دو طرف متعاهد نسبت به یکدیگر طلبکار باشند: بر اساس این شرط، هر دو طرف باید دارای تعهدات متقابل باشند. طرفین قرارداد تحت هیچ شرایطی نمی توانند از این قالب قرارداد برای تسویه بدهی یا قرص استفاده کنند.
تساوی بدهی هر دو: برای احراز شرایط و ضوابط در زمینه تهاتر باید بدهی طرفین برابر باشد. در این صورت نمی توانید برای بدهی دلاری در مقابل بدهی ریالی درخواست دهید.
زمان و مکان یکسان: یکی دیگر از شرایط مهم ترخیص، همان زمان و مکان است. ایجاد یک معاهده در شمال کشور و دیگری در غرب مطلقاً غیرممکن است. بنابراین زمان و مکان در انعقاد قراردادهای تهاتر بسیار مهم است.
برای خرید ویلا در نوشهر اینجا کلیلک کنید.
در هر نوع قرارداد حقوقی موارد و نکات زیادی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. قراردادهای تهاتراز جمله قراردادهایی هستند که نکات مهمی دارند که باید به آنها توجه ویژه ای داشته باشید. برخی از نکات مهم در این زمینه عبارتند از:
طرفین قرارداد: مشخصات صحیح طرفهای تهاتراز قبیل نام و نام خانوادگی، شماره تلفن ملی، آدرس، شماره تلفن همراه و ... در این قراردادها باید درج شود.
موضوع قرارداد: اطلاعات صحیح در مورد موضوع قرارداد در این قسمت ارائه شود. مثلاً باید نوشته شود که موضوع قرارداد معاوضه ملک معین با مال دیگر چه ویژگی هایی دارد. جزئیاتی مانند متراژ، قدمت ساختمان، موقعیت مکانی و ... باید در قرارداد قید شود.
مدت قرارداد: مدت قرارداد معمولاً از تاریخ شروع قرارداد تا مدت معینی که توسط طرفین تعیین می شود ادامه دارد.
مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت: مبلغ قرارداد در واقع ارزش ملکی است که باید تخلیه شود که مبلغ آن باید در قرارداد قید شود. نحوه پرداخت نیز یکی از نکات کلیدی در قرارداد است.
حل اختلاف: اختلافات در تهیه توافقنامه حل و فصل رایج است و توصیه می شود قبل از شروع توافق، در مورد نحوه حل آنها تصمیم گیری شود.
برای اینکه بتوان یک قرارداد تهاتر منعقد کرد، باید شرایط کلی تهاتر وجود داشته باشد:
- بدهکار و شاکی رو در روی یکدیگر (بین طرفین توافق نامه).
- هر دو طلب باید از یک نوع باشند (مثلاً نقدی).
- هر دو طلب از نظر زمانی باید بالفعل باشند (یکی نباید طولانی مدت باشد).
- هر دو متقاضی باید در یک موقعیت جغرافیایی باشند.
- هر دو دارایی مورد نیاز باید مجانی باشند (بدون وثیقه یا توقیف و غیره).
یک اصل بسیار مهم در قراردادهای تهاتر این است که میزان بدهی هر دو طرف معامله باید دقیقاً یکسان باشد. همچنین توجه داشته باشید که موضوع قرارداد دو طرف معامله باید یک موضوع واحد بوده و هیچ گونه اختلافی با یکدیگر نداشته باشند. با توجه به این موارد، قراردادهای تهاتر به 4 دسته تقسیم می شوند:
تهاتر قهری: این مدل قرارداد به تهاترعقلایی یا قانونی نیز معروف است. در این قرارداد طرفین معامله و رأی دادگاه تأثیری در اجرای آن ندارند. به همین دلیل به این نوع معاملات تهاتر اجباری می گویند.
تهاتر اختیاری: در این مدل قرارداد، مهمترین نکته در مورد تسویه; این بدان معنی است که همان جنسیت یا بدهی رعایت نمی شود. اما در این قرارداد طرفین معامله با توجه به وضعیت خود شرایطی را برای تسویه خود تعیین می کنند.
تهاتر قضايي: تهاتر قضايي با شكايت و تقاضاي يكي از طرفين به دادگاه و در صورت بروز مشكل بين دو طرف متعاهد ايجاد مي شود. در این موارد دادگاه پس از رسیدگی به دو تعهد نسبت به یکدیگر، مقررات جبران بین آنها را تایید و حکم قطعی را اجرا می کند.
تهاتر اتفاقی: این قرارداد زمانی شکل میگیرد که دو بدهی نتوانند قوانین اصلی تهاتر را رعایت کنند
امروزه نیز مانند گذشته به هر دلیلی می توان قراردادهای مبادله ای بین افراد منعقد کرد. برخلاف سایرین، این نوع قرارداد دارای مزایای بسیاری است. به همین دلیل طرفداران زیادی وجود دارد. برخی از مزایای مهم تهاتر ملک:
قرارداد تهاتر به اندازه حد حکم تأدیه دین مهم هستند.
تهاتراز پرداخت مکرر بدهی و زمان و هزینه صرف شده برای انجام تعهدات متقابل جلوگیری می کند.
در این قرارداد به هر یک از طرفین امنیت زیادی داده می شود تا خواسته های خود را برآورده کنند. در این صورت افراد بیشتری از این نوع قرارداد استفاده می کنند.
پس از مدتی بدهی طرفین معامله تسویه می شود و دیگر به یکدیگر بدهکار نیستند.
پس از انقضای بدهی دو طرف متعاهد، وثیقه و وثیقه نیز منقضی می شود.
قراردادهای مبادله ای نه تنها بین دو نفر وجود دارد، بلکه می تواند بین کشورها و حتی در سطح بین المللی نیز اجرا شود.
در این مقاله سعی شده است نکات مهم هنگام انعقاد قرارداد تهاتر را مرور کرده و مهم ترین بندهای این قرارداد را به دقت بررسی کنیم.
نباید فراموش کرد که موضوع تهاتر اساساً جنبه های حقوقی زیادی دارد و این موضوع در ارتباط با حوزه قراردادهای حقوقی مشکلات مضاعف ایجاد می کند.
به همین دلیل توصیه می شود هنگام تنظیم قرارداد تهاتر یا سایر قراردادها با مشاوران حقوقی و وکلای مجرب مشورت کنید.
همانطور که قبلا ذکر شد، انعقاد قرارداد تهاتر مستلزم آگاهی و در نظر گرفتن شرایط خاص قرارداد است. از آنجایی که این موضوع بسیار مهم است، سرفصل های قرارداد تهاتر را برای شما ذکر می کنیم تا در هنگام نوشتن متن قرارداد تهاتر از آن ها استفاده کنید. شرایط انعقاد قرارداد تهاتر به شرح زیر است:
طلبکار بودن طرفین از یکدیگر
تساوی بدهی بین طرفین
یک مکان برای هر دو طرف قرارداد
زمان یکسان برای هر دو طرف قرارداد
موقوفه نبودن هردو مال طرفین
صحبت آخر
در این مقاله نحوه نوشتن قرارداد تهاتر بیان کردیم، تهاتردر واقع مبادله کالا، و تعادل است. در قرارداد تهاتر، تعهد دیون دو طرف به دلیل تساوی بدهی طرفین ساقط می شود. در این قرارداد، کالاهای مشابه در یک زمان و مکان بین دو طرف معامله می شود. طبق شرایط و قوانین، این نوع قراردادها به 4 دسته تقسیم می شوند که هر کدام شرایط خاص خود را دارند.
مقلات پیشنهادی
منظور از طرح هادی و بافت روستایی چیست؟
تهاتر ملک چیست؟ و چه زمانی تهاتر انجام دهیم؟
انتخاب محل مناسب برای خرید ویلا در شمال ایران یکی از تصمیمات مهم برای کسانی است که به دنبال آرامش و سرمایهگذاری در مناطق زیبای شمالی هستند. دو شهر نور و محمودآباد، هر کدام از ویژگیهای خاص فرد خود، گزینه&zwn...